Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Friday, November 12, 2010

Electric Train Shuttle - Worth It or Not ?

Ok, macam semua orang tau , KTM dah pun mulakan perkhidmatan Electric Train Shuttle (ETS) kan ? Disebab kan I yang sangat ketinggalan zaman ni, last Sunday baru dapat merasa. HAHAHA.

Fyi, ticket untuk ke Ipoh dari KL Sentral menaiki ETS ni bernilai RM 30. But somehow I heard that by next year, not sure in which month, akan naik kepada RM 50 .




What I love about ETS ?

1. I think the ETS have larger space for passenger. I do felt comfortable sitting even I have a bag full of food below. HAHA. Takdela I letak bawah kaki tapi dekat bahagian tengah tu.

2. I tak rasa sempit even I duduk sebelah adik I yang gemok tu HAHA kejam. I boleh siap bersila lagi kot. Tapi tatau la whether I lose weight or what. HAHAHAH perasan !

3. More cold. Lebih sejuk berbanding economy class normal train.

4. Ada announcement bila train menghampiri station yang sepatutnya ia berhenti. Faham ? Contoh macam 'Next station, Batu Gajah'. Anda nampak tv di bahagian hadapan tu ? Even dekat tv tu pun dia ada tulis station mana. Jadi tak susah kita nak jenguk ke luar tingkap just nak tau kita dah berada dekat which station.

5. Dekat tv tu jugak akan ada tulis berapa kelajuan train semasa ia bergerak. Contoh macam 140km/h . So kalau ia still laju even dah nak sampai station, maka anda boleh tau brek dia rosak dan bersedialah untuk keluar melalui tingkap kecemasan. APAKAH ?? Haha

6. Ada staff KTM yang akan datang dari satu ke satu passenger. Untuk apa ? Ambik order makan ok ! You order je tapi jangan yang melampau dah la. Nak sushi tak pun stik ? Sila keluar sekarang. Ini train bukan restoran.

7. Kualiti suara interkom yang buat announcement sangat memuaskan dan sangat jelas. 

What I don't love about ETS .

1. Toilet jauh ! Kalau normal train kan ada toilet dekat setiap gerabak, tapi train ni, I pun tak tahu ada berapa toilet. Macam  I dapat coach A tapi terpaksa pergi ke coach B untuk ke toilet. Malu la nak jalan dekat ramai-ramai orang tu. Hehe.

2. TV kecik sangat.  Normal train ada lcd tv ok. ETS just tv biasa ? So not cool. Plus, suara pun tak dengar sangat. Volume TV sahaja yang kureng ye.

Surprisingly , itu je yang I tak suka pasal ETS. Hehe. Tapi kalau cakap pasal tempoh perjalanan, takdela laju mana pun. Still 2 hours and 13 minutes to Ipoh from KL sentral. Normal train, 3 hours. Not much different kan ? But kira ok la, dapat merasa naik ETS :)

Ipoh train station, which I love, because of the building :D

8 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

0sh!Nz d' sen0r!ta said... REPLY

nak try naik. tapi ke ipoh nak buat pe eh?? ahaha. rumah i kat johor.

Mizi a.k.a SKELERTOR said... REPLY

kite ok lah tu.. comfort plak kan.. kureng skit2 tu buat tak pandang jeklah..

kalo tren ni direct flight g ipoh maybe leh smpi in hour or 45 min je kot.. tp 2 hour 13 min ride tu not bad ape.. same laju and kete.. plus die ade stop2 so takleh nak kate ape ah..

kat malaysia ni kalo bt direct tren rugi so kene lah bt tren lompat2 tu

a d r e y n i e e l i s y a said... REPLY

mcm best ja kan..
huhu

liyana aziz said... REPLY

wah, dah merasa! at least dah okay?? yana x merasa lagi nak naik train.. x banyak beza kan?? 1 hour gap je.. tapi much better la, hilang separuh sakit punggung! muahahahhaha

♥ Roshazzy Shag ♥ said... REPLY

Bapak aku lah tu yang pilih coach yg sesuai utk korang. Hiks ;) <-- nak berlagak kejap! Haha ;DD

.: zaNaz0ne :. said... REPLY

wahh tak pena nek tren jauh2 oke. teringin pulak ! hehe

lassiegewdix said... REPLY

makanan ape jep yang ade ?
ambooi tanye makanan !
dasar kuat makan tol !

twinkle twinkle said... REPLY

nmpk sgt lawa ;D

Post a Comment

Next Previous Home