Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Tuesday, December 14, 2010

Kau ingat sebab aku salesgirl aku tak kaya dari kau ?

Sepanjang bekerja di Armada Hotel ni, macam-macam perangai orang I dah jumpa. Macam-macam kerenah. Ada yang sampai buat I menyampah, sampai rasa nak berhenti je kerja. Haha. Tapi I remember one thing, don't make a person that you hate ruin your own ambition. Betul tak ? Sebab kita benci orang tu, kita stop study. Tak patut kan ?

Pasal orang yang baik tu, kita tak payah cerita la kot ? You all pun mesti tau orang yang baik macam mana. Selalu senyum even kita buat salah ke apa kan ? Ni nak cerita pasal orang berlagak sombong ni.

Ok, fyi, butik yang I kerja dekat Armada Hotel ni adalah tempat laluan orang ramai. Kira kalau orang dari parking lot nak ke lobby , kena lalu butik ni dulu. So memang selalu la I senyum kat orang yang lalu lalang ni. One of the way to attract customer kan ? Dah kalau muka kau masam mencuka kau ingat ada orang nak masuk kedai kau ? Memang tak lah. Masuk kedai harimau. HAHA.

Ok, not to be racist or what , orang yang memang jarang nak senyum balik adalah Chinese, especially woman. I don't know why but I received many complaints from my Malay friends, yang Chinese kalau dah kaya dia selalu pandang rendah pada Malay yang kerja biasa-biasa je ni. Example, you all tengok je la dekat Jusco. Mesti at least sekali sehari akan ada pekerja Malay kena tengking. Maybe sebab lambat ambik barang atau apa. Come on la, why don't you do it yourself tengok lambat ke cepat.

But one good thing about them is that, diorang tak macam ni bila deal dengan Chinese worker jugak. Dengan Malay je diorang suka nak tengking-tengking ni.

Al kisah dengan Malay pulak, dah kaya, berlagak. Muka nak sombong je. Hello awak, kita ni sama Melayu tau. Kalau you malu nak senyum dengan I yang setakat kerja butik ni, kiranya you pandang hina bangsa sendiri la. Memang Melayu tak pernah nak maju la. Kaya sikit je dah berlagak padahal baru pakai Honda City sebijik. Pffttt. And one more thing, ingat I kerja ni sebab I miskin sangat ke ? Silap hari I jadi Bank Manager , business dia dah lingkup. Time tau kau tau la langit tinggi rendah.

So conclusion is that, jangan la pandang hina orang lain even dia tu promoter and you all ni CEO of a big company pun. Kalau orang senyum kat kita, kita senyum je la dia balik. Lantak pi la dia nak mengorat kita ke apa kan. Janji niat kita nak balas senyuman dia je, bukan nak menggedik. Tapi jangan la pulak korang jumpa mamat handsome kat mall pastu tetibe senyum kat dia. Tak ke menggedik nama nya tu ? HAHA.


credit : google


P/S : Tak berapa suka deal dengan customer Arab, macam rude la.

35 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

adrinaqamarina said... REPLY

haha. dear, orang arab memang. sejak i kat sini, memang kena belajar jadi tough! haha!

i tell you *tetiba

tak suka jugak orang yang pandang rendah ne, tak baik la camtu.

i suka senyum kat orang, tapi jarang kakak salegirls tu senyum balik. hehe.

~eZmALiZa~ said... REPLY

haha..dulu mase i keje kat sogo wat part time pon same..customer ni kdg2 buat kite mcm org yg xde pendidikan..padehal org ade phd bagai.. weekk!
:))

hudhud said... REPLY

@adrinaqamarina ish tu lg hampeh. dah la dia yg salesgirl haha

hudhud said... REPLY

@~eZmALiZa~ aah dia ingat kita ni bodo sgt ke? ajak buat test math kang br tau haha

Saybee said... REPLY

LIKE this entryyy :)
eyh , org Arab mmang camtuhh ==' My dad pernah krje sane && I pun pernah jejak kaki kt sne . based on our experience , dorangg mmang agk rude HHA dorangg bangge tau sbab bnyak Nabii dr keturunan dorangg . && ade ke ptot dorang labelkann org Asia nieh as a driver ? pfft ==' * act , my dad prnah kne gnieh GERAMM ouhh . nak jea jeritt , wehhh , bpak aku engineer aa ! HHA

little cart00n said... REPLY

alahai..kesianlah pada org macam tu!
takpelah huda..u senyum je bila jdi macam tu oke babe?!
dunia memang salu macam tu..

ada mokhtar said... REPLY

susah nak buat perangai SBRB manusia ni. sombong, bongkak, riak, berlagak,... abaikan jelah spesis-spesis macam tu =)

hudhud said... REPLY

@Saybee ish lagi teruk cmtu. bangga tp perangai mcm tu ? ingat Nabi suka ke ? hehe

hudhud said... REPLY

@little cart00n hehe mmg i senyum je tk kisah la org nk senyum balik ke tk huhu

hudhud said... REPLY

@ada mokhtar tk boleh abaikan . kena layan, customer kot hehe

lassiegewdix said... REPLY

btw, i sedang blaja tak nak senyum kat orang .
lagi2 kalau yg gurl bajet howt .
tolonggggg lahhh . tengok lassie pun atas bawah .mmg tidakkk lah aku nak senyum .
biar lah orang kate senyum tu sedekah .
huh ! ~

eh ade kene mengene dgn entry tak ni ?
cm larikkk jep ? :P

Memorable Maiden said... REPLY

oh..ini sangat2 dipersetujui

sastraboy said... REPLY

memang sakit kalau dah kena macam tu.

jangan kita buat kat orang lain sudahlah. nanti berlambak-lambak pula orang pandang rendah ni.

haha.

fatin shahar :) said... REPLY

like this entry jugakkkk :)
and i palinggggg GERAMM dan BENGKEK bila senyum org tu tanak balas balikkkk >.< HEHEHEE

hudhud said... REPLY

@lassiegewdix haha kalau kt luar i pun kdg2 tk senyum kt org. tp ni sbb nk ada sales kan. kalau tk, tk kuasa mak nyah ! haha

hudhud said... REPLY

@Memorable Maiden hehe mekasih :)

hudhud said... REPLY

@sastraboy haha tu la dia. tp sakit hati tu la, sape nk tanggung :P

hudhud said... REPLY

@fatin shahar :) tu la yg tjadi kat I ! grrr

Nurain Hasan said... REPLY

i pernah keje jual tiket kt tgv
org arab memang paling i pangkah bila dtg nak beli tiket
dah la bau doranggg
pfft~
boleh muntah hijo
T__T

- yUsziEka - said... REPLY

act, i stuju ngn ape yg u ckp.
i pn kne dgn situasi cmni. ofis tmpt i keje sume chinese. chinese ni mmg smnbong. x kire la boy or gurl. sume sme.
die mmg ssh nak tgur melayu. alasan diorg, sbb diorg x pndi ckp malay.
rubbish gle. hahahaha

Juaini Jamaludin said... REPLY

totally agree with what you've posted ni huda. org melayu yang kaya mmg totally berlagak gila! i sndr kena dengan sorang girl melayu ni, punya bangga dia ckp dekat i dia anak org kaya. anak dato'. pfft -.-'

мσyy sαм's said... REPLY

Wahhh I pun selalu kena mcm nii tapi bukan dgn chinese laa , dorg bila I senyum dorg akan senyum balik , tapi yng melayu laa bfre ths I keje as a promoter mmg pandang rendaah gila babi . Hello , promoter pun pekerjaan yng halal kot bukannya haram kan . Haih org sekarang =="

sastraboy said... REPLY

yes! pernah sebenarnya rasa macam tu. tapi serius tak tahu nak salirkan ke mana. pendam dalam hati je. nak marah pun, nanti bos pula marah. haha. gilozz!

soffya cik bulan said... REPLY

org arab mmg mcm tu lah syg...
rude siket
tang cina n melayu sumer tu akk setuju..sbb akk ni pnh keje sales girl jugak..

rs nk tengking je bile org2 kayap2 ni kuang ajaq
nk cakap
hello kakak, kakak igt sy keje sini sy ni budak tk lulus spm ke? sy ni bakal cekgu akk oii karang sy jadi cekgu, sy tenking anak kakak plk boleh?

mizzura said... REPLY

goood...i like ur opinion..my experience...eventhough dah kerja as engineer after grad still company promoter tu call sbb takde org nk ganti..so kerja je la dari sabtu ahd tak wat paper..bila ada orang kerek..kita bolayan jer pasal bukannya kita tak mampu kan..everybody got their own reason kan..so jgn pandang org sebelah mata..kepada yg berkenaan :-)

hudhud said... REPLY

@Nurain Hasan haha tu la. i plg tak tahan kalau lalu sblh kedai perfume arab dekat klcc ngn ts. haha

hudhud said... REPLY

@- yUsziEka - i rasa kalau tk pndi ckp malay patut nya fail kan je paper BM dorg ni masa SPM

hudhud said... REPLY

@Juaini Jamaludin bapak dia je yang kaya. u buat lek je b. tak cool lgsg beli iphone bb bagai pki duit mak bapak pastu nk show off? eww.

hudhud said... REPLY

@мσyy sαм's tu la pasal. hina sgt ke promoter ? tlg laaa

hudhud said... REPLY

@sastraboy kalau u agak dah nak berhenti keje, u buat ah perangai. maki customer hahaha

hudhud said... REPLY

@soffya cik bulan haha dats y la. so rude dorg ni. dorg ingt kita ni binatang ke nk marah tengking suka hati.

hudhud said... REPLY

@mizzura kalau i ada kerja lain mmg i dh buat mcm u hehe. i tk rude sbb i fikir ni butik kawan i je. and i tk dpt gaji lg haha

fyna said... REPLY

dah ada duit wat blagak la..diorg igt diorg tu dh besar la! eii geram tol! about chinese tu memang i agree..diorg kdg suke buat muka kan! haish!

twinkle twinkle said... REPLY

betul2,,org melayu ni susah benar nk senyum,,angkuh lagi ada

nana cHan said... REPLY

woah plg x suka org cmtu. igt dia hebat sgt pdhal baru sng sikit. pffftt

Post a Comment

Next Previous Home