Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Thursday, September 16, 2010

Tutorial mencantik kan blockquote

Shasha requested this, so yeah, here we go :)

1. As usual , go to Dashboard > Design > Edit HTML. Then click pada Expand Widget Templates.

2. Then tekan 'Ctrl' dan 'F' serentak , copy code di bawah ni dan paste kan ke kotak find.
.post blockquote {
3. Kemudian anda akan nampak code seperti di bawah ini.
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
4. Highlight kan code di step 3. Gantikan dengan code di bawah
.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}
5. Ok, yang di atas tu kalau anda nak background yang berwarna sahaja. Kalau nak background lain, ada gambar-gambar ke, boleh copy code ini ;
.post blockquote {
background: url(URL GAMBAR ANDA) ;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px dashed #000000;
margin:1em 20px;
}
6.  Kalau nak ubah color, boleh pergi COLOR PICKER.

7. Kalau nak tebal kan lagi border, just tambah ke 2px atau 3 px, ikut suka la. Kalau nak tukar border ; solid untuk garisan lurus. dotted untuk garisan titik-titik. dashed untuk garisan putus-putus.

8. Kalau tak faham , boleh tanya. Hehe.

Selamat mencuba !

P/S : Credit to Ynn for this tutorial :)

5 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

Namy Rashid said... REPLY

kenapa laa kan i dah ctrl+f .post blockquote { but then 0 result. takkan nk go through sume codes tu satu persatu kot? -___________-
ARGH. BYE.

eka said... REPLY

thnx ,

shasha said... REPLY

Huda! tengkiu utk tutorial ni. appreciate sgt! :)

sue sofian said... REPLY

salam singgah..

berjaya! meh la jenguk blog Sue.. credit utk awak! (sambil tlg promote blog awak juga.. hihi)
thanx

New Entry Sue: .: Finally Berjaya Edit Blog :.

cik fazilah said... REPLY

tak jadi. sedih :(

Post a Comment

Next Previous Home