Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Saturday, May 8, 2010

10 cara untuk menjadi blogger terkenal.

Helo sayang sayang semua *gedik sungguh* ,hari ni I nak share 10 cara untuk menjadi blogger terkenal. Mari lah kita tengok dan sama sama kita menjadi famous ok. hahaha


1. BERIKAN NAMA UNIK UNTUK BLOG ANDA


ini memang susah. otak kena geliga. kalau orang yang masuk air confirm boleh create a very unique name for their blog. I pun setakat biasa biasa je nama blog I. hehe. Yang penting, blog anda kena ada identiti. Kiranya macam kalau orang tengok anda, dah tahu dah apa nama blog anda 


2. GAMBAR YANG MENARIK


ini senang je. gambar yang anda paparkan di blog, contoh nya gambar di header atau pun di post, haruslah gambar gambar yang menarik perhatian readers. Gambar gambar cantik you guys boleh dapat kat banyak website. Kat sini I bagi contoh dua; DEVIANTART & WEHEARTIT.


3. PILIH NICKNAME YANG UNIK.


Nama ni anda boleh gunakan di twitter, tumblr & sebagai blog signature pun boleh. Yang penting, nama ni orang kenal dan ingat :)


4. BE ORIGINAL


Ni kalau I tak elaborate pun you guys mesti faham kan? Be original, be yourself. Paling penting, jangan copycat blog orang !


5. TULIS 


Post entry yang korang betul betul minat. Jangan malu bertanya sekiranya korang kurang pengetahuan pasal topic yang korang nak post tu. Join forum pun ok jugak.


6. PROMOTE 


Ini benda yang paling ramai bloggers buat kan? Promote blog di Facebook, Myspace, Twitter, GB and macam macam lah. Kalau boleh, semua social networks yang korang ada, korang promote je. Setiap sejam pun takpe janji ada orang baca blog korang yang best tu. haha


7. TAKE CONTROL.


Anda tulis topic anda, anda post kan, sekarang jangan lupa untuk pertahan kan entry anda. Anda boleh gunakan forum untuk bertanya pendapat dsb


8. BERTANGGUNGJAWAB ye adik adik hehe


Jawab semua comment dan jaga interaksi antara anda dan bloggers lain. Kalau anda tengah marah dan terpost entry yang melukakan hati bloggers lain, jangan lupa minta maaf. Anda harus bertanggungjawab atas segala entry di blog anda. Jangan ambil hati dengan kritikan mahupun makian dari anonymous. Selesaikan dengan matang. Tapi yang ni, kalau anonymous maki selalunya I buat tak tahu je. hehe


9. BE SMART


Kalau anda takde idea nak post apa walaupun sudah berbulan lamanya, maka jangan post apa apa sebab terdapat banyak kemungkinan yang anda akan post entry yang tak best dan annoying maybe. Gunakan social networks untuk terus berhubung dengan blogger lain. Ni pun boleh buat blog korang famous taw.


10. RECIPROCATE.


Haha apa menatang ni kan? Well ni maksudnya macam comment back la if someone comment kat your blog. Baru la diorang rasa macam dihargai. Even they just said 'Hye' kat chatbox tu, korang reply je balik kat chatbox diorang. Baru la friendly :)




Haaa ni je benda yang I nak share. Tapi I agree sangat bab yang comment back if ada orang comment kat entry kita. Sebab sometimes I tengok ada blogger yang buat bodoh je. Atleast reply 'thanks everyone for the comments' tu pun dah cukup buat hati bloggers lain yang comment blog korang tu happy. Apa salah nya buat orang happy kadang kadang kan?


p/s : diambil dari sini , dipotong dan di translate sikit oleh SAYA :) 







13 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

rekrazie said... REPLY

Nice artikel! xkisah la if translate pon hehe

hudhud said... REPLY

hehe thanks :)

KaiZeN SHiNoBi said... REPLY

ok kartun tuh....

aq rasa macm nak ajar anak aq kang blogging.... ahaks~

nanad said... REPLY

saye suka tips anda ;D thanks
*thumbs up :)

hudhud said... REPLY

hhahaha cool gila kan cartoon tu? :P

Yana KenJa said... REPLY

uhuh..mau amalkan sumer..=)

SHAREL said... REPLY

waaahhh thanks hud hud for sharing the info. tapi i masih berdegil dan kekal malas untuk comment balik setiap comment tu. takpe kan? hehe. tolong famouskan blog i boleh?

** a i l y ** said... REPLY

tips yg amat berguna sekali. Thanks :)

And happy blogging to you :)

chybee said... REPLY

u dah popular dah :P bukan cam i ni..lol

♥ sureen chew ♥ said... REPLY

RECIPROCATE.
totally agree about this. well, some famous blogger wouldn't care about this as they think that we're nothing~ :( they have so many supporter,so will like who cares!~ LoL~ anyway, enjoy ur blog so much! :)

hudhud said... REPLY

nanad : thanks :)
yana : ye mari sama2 amalkan :)
sharel : haha ok no problem
aily : ur welcome aily :D
chybee : i popular la sgt hahaha
sureen : yup agree wth ur statement. thx babe, :)

sueIM said... REPLY

i love this ,

thank u !!

<3<3<3<3

hudhud said... REPLY

@sueIM no big deal :)

Post a Comment

Next Previous Home