Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Tuesday, May 18, 2010

math susah? tipu, tipu.

hello semua. I terpanggil untuk buat entry ni lepas baca entry Mieya pasal dia suka matametik, kat sini. Same like her, I love maths too. Zaman sekolah dulu I ada 3 subject yang I suka, Bahasa Malaysia, Math and English. BM I suka sebab my mom cikgu BM kan, so idea untuk tulis essay memang banyak sangat. Bayangkan I pernah tulis essay yang mengandungi 999 words. gila kan? Hehe tu pun sebab nak masuk pertandingan menulis esei. Rindu zaman sekolah Then english pulak I suka sebab since primary school, my english teacher semua best best. And bayangkan, I tak pernah bosan belajar english. Paling best masa Form 1, belajar english melalui lagu. Kira macam teacher pasang lagu tu, then suruh kita isi tempat kosong yang ada kat lirik lagu tu. Fun isn't it?


Tapi Math, subject yang most of Malay student benci ni, I'm the one who interested on it. Maybe sebab dari kecik my mom la yang tolong I buat kerja math. Dia la yang paling marah sekali kalau soalan math yang senang pun I tak boleh buat. Hehe. Tapi buat math ni one thing je, kalau kita dah dapat settle kan soalan math yang paling susah, it feels like we own the world. Hahaha over gila perbandingan dia :P 


TAPI.....



Tapi, sampai je kat Add Math, ok, i'm surrender. Haha pasalnya I tak ada imagination yang kuat untuk fikir, untuk putar belitkan soalan ni supaya kita nampak jawapan tu. Ramai yang cakap add math ni kena kukuh kan basic kita dulu. Tapi I, basic pun payah nak faham. Hehe. Masa sem 2 di Universiti Malaya, I ada ambil satu subject math ni, Quantitative Analysis, it's a little bit more like calculus but subject ni more to business purposes. I punya la ingat I dah fail subject ni sebab subject ni 100% like add maths. But luckily I pass this subject. Kat UM ni pun I pelik sikit sebab subject yang senang sangat orang pass I boleh fail, tapi subject yang orang ramai fail I boleh pass. Haha, weird kan?


Maybe one of the reason kenapa I suka math sebab math ni kita tak perlu nak membaca. Just banyak buat latihan and tekan calculator je. Tak susah pun kan? Yang penting jangan skip kelas math. Sebab if u skip even sehari je, tapi u akan rasa susah sangat nak catch up topic topic yang seterusnya sebab basically, topics dalam math ni related to each other. So for new students yang bakal masuk college ni, tak perlu la takut untuk belajar math. Tak susah pun, yang penting, don't skip class ok ! :D




biasanya kalau dah pening belajar math, bergambar la dulu. Haha. Ignore that url, tu myspace lama. :)

9 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

amar haziq said... REPLY

saya tak suka math..lagi2 add math
macam mana nk suka math ek?


jenguk2 lah blog saya k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Ery Farieha said... REPLY

time sekolah suka math n addmath sbb cikgu best
masuk je matrik trus x ske math!
hahahaha

Kie-yu said... REPLY

Saya kurang suka math.
maka SPM saya kurang cemerlang.
Cacat result ai.
Oh, tidak!

hudhud said... REPLY

amar : hmm ssh soalan ni. u kena feel the excitement la kot bila u dpt jwb soalan ssh. feel like u la org plg pandai math. haha

ery : la kenapa je mcm tu? :P

kei-yu : hehe mst semua A pastu math je spoil eh? :P

fatin shahar :) said... REPLY

saya tak suka maths...
tp spm maths saya A
muahahaa..
tp addmath saye mase spm credit je pon dah cukup ok berbanding selalu fail masa form5
T________T

Mr Rulez said... REPLY

kiter suka math gak..tp dlu lar..masa otak pun tgh suci jer..skrg dah bkarat..juz tau acc jer..aiyaa...;)

hudhud said... REPLY

fatin : hehe kira terror la u ni kan kan. add math i pun b je babe. aha :P

mr rulez : alamak kenapa berkarat? haha :P

~NURUL~ said... REPLY

love math so much sampai sakit otak! faham tak? and now kena deal ngan addmath every day! every second coz belaja modelling.. huhuhu 5 subjek 1 sem, semua math statistic, probability, varians.. semua.. ! gil rasenye..

hudhud said... REPLY

hahaha tu dah dasyat tu. i pun pening otak bljr statistic. huhu

Post a Comment

Next Previous Home