Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Sunday, May 9, 2010

oh abang polis.

Semalam kat Tampin, rakyat Malaysia sekali lagi dikejutkan lagi dengan berita polis menembak sorang remaja setelah dia enggan memberhentikan motosikal nya selepas diarahkan polis. I sure, 100% sure, mesti ada segelintir dari rakyat Malaysia yang mempertikaikan tindakan polis ni kan. Siap ada yang kutuk kutuk polis, entah entah ada group 'kami bencikan polis' kat Facebook. Siapa tahu?

Tapi, patut ke kita salah kan pihak polis 100% dan perlu ke kita suruh Ketua Polis Negara letak jawatan.

Jawapan I, TAK PATUT & TAK PERLU.

Jawapan anda?

Ok mari kita fikir fikir kan di sini. Anda rasa la kan, kalau remaja tu berhenti dan ikut cakap polis tu, ada ke dia kena tembak? Ye, I tahu polis tak boleh tembak without reason. Tak boleh tembak kalau orang tu tak membahayakan nyawa. Tapi entah la, I rasa kalau kita kat tempat polis tu pun kita akan tembak. Sebab? Sebab for sure kita ingat dia penjenayah. Polis mana boleh selalu berprasangka baik dengan semua orang. Kalau camtu banyak la jenayah kat Malaysia ni. Ok let say, u di tempat yang macam ni, u nak tahan seorang remaja ni sebab dia nampak mencurigakan. But then dia sempat lari and u tak sempat nak kejar dia. Lepas tu u tak tembak pun sebab ye la nanti kecoh satu Malaysia pulak kan? Tup tup esok keluar berita penjenayah tu terlepas lepas samun kedai emas. Apa jadi? Orang mesti complain polis tak buat kerja. Bukan tu je, polis tu dah confirm confirm la kena maki dengan pihak atasan dia. So u guys pun boleh bayang kan la macam mana pressure nya jadi polis.

Honestly said, I tahu sangat macam mana pressure nya sebab my dad was a policeman before. Kerja pagi buta balik lambat. Orang sibuk beraya dia bekerja. But at last, orang still cakap polis tu la, polis ni la. Korang jadi polis la tengok. *emosional pulak :P*

Tapi kadang kadang, polis pun ada salah jugak. Contoh nya jenis yang makan rasuah etc. Banyak dah I dengar cerita macam ni tapi rasa nya tak elok lah kot nak kecoh kat blog. Mak tak nak masuk penjara nok! Hahaha.

Tapi apa apa pun, I tak cakap la polis betul rakyat salah. Cuma kita ada akal kan, sama sama fikir la. Siapa nak bagi pendapat boleh comment kat entry ni, jangan bergaduh dah la ye Hehe :)


p/s : I rasa nanti mesti ada yang cakap camni kat I, "Ala adik beradik kau tak kena boleh la kau back up polis, cuba kalau sedara mara kau kena?" kah kah kah. KANNN? :P




9 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

bH said... REPLY

manusia la..kalau nak blame someone, straight kena ke kelompok besar..hampeh

hudhud said... REPLY

tu la pasal nyaa

miss hav0c said... REPLY

makin menjadi2 ek skrg men tembak2..ingat maen polis entry ke apa

hudhud said... REPLY

hehehe :P

Azizie said... REPLY

budak tu pi lari buat ape. kalau tak buat salah takkan nak lari. sekarang satu malaysia backup budak tu pulak.

hudhud said... REPLY

azizie : tu la pasal nya. kecoh je

Liyanaa. said... REPLY

i tak pernah nak salahkan polis. kalau tak ada polis, hidup lh kita macam org dekat thailand sana. mak tak nak nokss

♥ sureen chew ♥ said... REPLY

hey girl..
U're so great.
td kat kelas kami pun tengah bincangkan isu nie..
sy pun sama kepala ngan hud..
I think we should'nt put the blame on the police at all. actually,kalo kite xbuat salah,kenapa kite xberani nak berhenti dan biar je polis tu check ker ape..kan? xlah kena tembak nanti..pengajarannya,berhenti je bla polis nak check~ XD

hudhud said... REPLY

liyana : betul tu.
sureen : yup thats right.the police hv done their job, tak kan rakyat tk blh beri kerjasama.

Post a Comment

Next Previous Home