Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Friday, May 14, 2010

Tips membeli second hand laptop.

I know, sekarang ramai orang yang baru nak masuk belajar kan? Especially yang lepasan SPM. So, if dah start belajar di universiti, laptop memang benda wajib yang kena ada. Assignments, project paper, presentation, and so many other things, semua kena guna laptop sekarang ni. Even register subject pun kena online. Tak kan nak habiskan duit kat Cyber Cafe je selama 4 tahun belajar? Better ada laptop sendiri.

Buth then, I know too that some of this people, ada yang tak mampu nak beli kan? So i suggest here, u guys beli second hand laptop. Tapi ada tips jugak kalau nak beli this kind of lappie.


Tekan read more untuk baca tips :)



1. Consider betul betul physical laptop tu.

chassis aka kerangka.
- dari chassis pun kita dah boleh tahu sama ada secondhand laptop tu well maintained atau tidak. Time nak beli tu, u guys kena perhatikan betul betul chassis laptop ni so that nanti takde la menyesal sebab tak perasan ke ada part ni yang rosak or etc.

screen laptop.
- Screen laptop ni salah satu component yang paling mahal yang ada pada laptop. So, kena la check wether screen dia well functioned so that tak perlu la membazirkan duit lagi nak repair laptop.

keyboard & touch pad
- this two things pun u guys kena make sure well functioned. make sure alphabet kat keyboard tu semua boleh tekan and digunakan, including the touch pad also. Sebab cost nak membaiki dua benda ni pun bukan murah ye. Touch pad tu penting juga, kalau yang macam susah nak detect tu, tak payah la beli ye. Hehe


2. Note carefully component of the laptop.

Processors.
- Paling minimum processor yang di recommend ialah Pentium III. Sebab processor ni boleh running for modern operating system.

Memory
- Check whether memory yang ada boleh di upgrade atau tidak. Recommended ; minimum 512 Mb RAM.

Harddrive capacity.
- Ok ni I rasa penting untuk u guys tahu laptop tu punya harddrive capacity. As a student, mesti u guys need a bigger harddrive capacity kan. So choose carefully yeah.

Batteries
- Usually, battery yang ada pada used laptop ni dah weak. Jadi, mahu atau tidak, korang kena jugak beli battery baru. Tapi kalau korang rasa laptop tu untuk kegunaan kat rumah je, tak nak beli battery baru pun takpe, boleh rely on electric power je.


3. Ask yourself

Yah, ask yourself. Sama ada perlu korang beli used laptop atau korang nak tunggu several months sambil kumpul duit dulu untuk beli laptop baru. Tapi kalau used laptop tu masih elok & boleh dipakai, better beli used laptop je kan? Your decision ok, I share tips je. Hehe ♥

3 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

psychopath said... REPLY

wah. tips !

||| PöJìé PööH ||| said... REPLY

Great tips!
Thanks ya for sharing :)

Love,
PojiePooh Abdullah

hudhud said... REPLY

ye la tips. hehe. no biggie :)

Post a Comment

Next Previous Home