Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Tuesday, May 18, 2010

Day 04 - My Favourite Book.

May favourite book is. . . . .  MY FINANCE BOOK ! kahkahkahkah memang tak lah kan. Even I habiskan most of my years with finance book tapi tak ada la sampai jadi my favourite book. oh no no no. Well nak dijadikan cerita, my favourite book is an English novel. Buku ni la yang jadikan I addicted dengan English novels. Kalau dulu, asyik asyik layan novel Alaf 21 kan, berangan je la kerja nya. Ingat lagi, my mom sampai sorok lah novel tu sebab cerita dia mostly pasal husband and wife je. Baca pulak masa Form 3. Memang tak boleh blah la kan. Hehe.


So the novel is,




FOR ONE MORE DAY by MITCH ALBOM.




Basically, buku ni mengisahkan tentang seorang lelaki, Charley "Chick" Benetto yang mengalami banyak sangat masalah dalam keluarga, pekerjaan, kewangan & he's an alcoholic too. Disebab kan banyak sangat masalah then he turned down, dia pun minum la arak sampai mabuk & finally decided to suicide, at his hometown. Tapi, disebab kan salah ambik jalan, dia kemalangan. Usaha dia nak bunuh diri ternyata gagal so dia pun balik ke rumah family dia untuk tengok mak dia yang dah meninggal 8 tahun dulu.


He spent the whole day with his mother and during the day, semua problems dia masa dia kanak-kanak dia cerita kan kat mak dia termasuk lah perselisihan faham dia dengan ayah dia. Mak Charley ni lah yang membantu dia mendapatkan dan meluruskan kembali jalan hidup Charley ni. Hari tu pun berakhir dengan Charley sebenarnya berada dalam pangkuan seorang polis lelaki. Rupa rupanya yang dia jumpa mak dia tu, hanyalah mimpi semasa dia tak sedar.


Lastly, Charley berjaya betul kan hidup dia. Dan rupa-rupanya Maria, anak Charley yang ceritakan kisah hidup Charley ni selepas 5 tahun kematian Charley.


Cerita ni memang sedih actually. Seriously, I menangis je masa baca buku ni. Especially time dia dengan mak dia tu. Masa I baca buku ni tak silap masa I kat asrama kot. Bayangkanlah, asrama, kan berjauhan dengan family. I cuma ingat parents I je tu yang tiba-tiba jadi emosional. Hehe. Siapa yang tak baca lagi I saran kan beli la buku ni, kat MPH pun ada :)

3 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

Wan Botaq said... REPLY

wow!!! boleh bikin orang nangis... guwe sangat suke citer kasi2 nangis nih... guwe bollywood punya olang..

miss lolly a.k.a luvfareda said... REPLY

xpenah bace english nOvel T_______T

hudhud said... REPLY

wan : haha baca la buku ni :P
miss lolly : laaa kenapa? english novels byk yg best. kurang mengarut. hehe

Post a Comment

Next Previous Home