Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Tuesday, August 17, 2010

Nak design blog sendiri tak ?

Hello people ! 
Sorry la if you guys found out that topic ni a bit bored sebab I seriously excited dengan layout baru blog I and few changes that I've made.


Kalau I cakap layout ni I buat sendiri 100% you guys percaya tak ? Well believe me, it just started from a simple background layout by blogger itself, called denim.


Nak buat layout sendiri, you guys kena rajin. Kalau nampak blog yang you rasa lawa sangat and you nak buat macam tu jugak, rajin-rajin la right click and view page source, cari HTML code yang berkenaan. Tapi ingat ! Jangan suka hati nak tiru 100% macam orang. Cari originality sendiri. Maksud I, let say sidebar title orang ni comel sangat, design yang dia buat sendiri. Jangan you all curi pulak design dia tu. Buat la sendiri, tak susah pun. Cartoon comel boleh ambik kat mana-mana je. Ni i bagi satu contoh website ;



Cari la avatar, icon macam-macam lagi la yang comel-comel ala korean kat sini. Rambang mata nak pilih ! 

Benda penting yang perlu ada kalau nak design blog sendiri is first, Adobe Photoshop. Paling kurang pun Photoscape la. Paint boleh tapi susah la. I tak reti guna paint. Photoscape boleh tahan la. 

Ok, kalau untuk header, especially header transparent, you guys memang kena ada Adobe Photoshop. I tak tahu kalau boleh guna benda lain atau tak sebab selama ni memang I guna Photoshop untuk buat header. So for those yang nak gambar cantik-cantik atau background untuk blog, ni I suggest website terbaik ;


Tapi ! Apa yang I cakap kat atas ni hanyalah untuk simple do-it-yourself layout macam I ni. Kalau nak lebih-lebih ada flash tu semua, no I'm not the right person to ask. Haha. Javascript pun I tak lepas lagi, hehe. 

So, siapa yang nak buat layout sendiri yang comel-comel pinky aww aww macam I ni, haha wtf, ingat kena rajin ! At least sejam habiskan masa depan lappie untuk design layout sendiri. If you guys pandai guna Illustrator lagi gempak lah I cakap. Gambate kudasai ! :D

P/S : Tetiba rasa entry ni macam riak pulak. Sebenarnya niat asal nak share link je. Haha

found this on weheartit. I nak kuku macam ni ! -.-

14 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

naz said... REPLY

lawa kuku. htc tu promosi sekarang rm599 je :)

Bazilah Hashim said... REPLY

interesting info lah awak, tak riak punn ;) have a nice day ye!

HiGHNeSS FiQ said... REPLY

dh tukar ikon jd dinosour la plak~ hehe~

Dark Half said... REPLY

suka tgk the uniqueness of ur header

Latest entry grafik novel gua ~ Kalau Aku Bendul Kau Apa?Bangang?

lassiegewdix said... REPLY

yupyup .
bukan riak .
tapi bangga dengan diri kite sendiri lerh .
HAHAHAHA * ni lagi kes riak ni . :P
ouh , yu gune basic dri blogger ea .
i edit template from yummylolly.com
anywy congrats syg :)

*i love weheartit ! found my header from there

hudhud said... REPLY

@naz eh kesitu pulak dia hehe

hudhud said... REPLY

@Bazilah Hashim hehe tq :)

hudhud said... REPLY

@HiGHNeSS FiQ haha comel kan? :P

hudhud said... REPLY

@Dark Half tq :)

hudhud said... REPLY

@lassiegewdix a ah sbb i rasa berat je if guna dr website lain hehe. yp we heart weheartit ! haha

Hamzah Ian said... REPLY

fuhyoo.. tp byk tuk girl je la..

sureen chew said... REPLY

wahhhh...thanks for sharing babe :) and the nails are cool :)

diraja22 said... REPLY

nak cuba lah..

encHIx laNDax said... REPLY

thankz 4 sharing ya hudhud!

Post a Comment

Next Previous Home