Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Thursday, August 26, 2010

Tutorial meletak kan background pada blockquote

Nak tahu apa benda yang I cakap kan ni? Contoh dia, tengok blockquote I. Kan ada background pola dot kan? Now I nak ajar macam mana nak buat background pada blockquote.

1. Design > Edit HTML. Then click expand widget templates.

2. Tekan Ctrl dan F serentak, kemudian copy code di bawah dan pastekan di kotak find
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}
3. Dah jumpa ? Highlightkan code di step 2. Kemudian copy code di bawah ini, paste kan pada code on step 2. Kira macam gantikan code step 2 dengan code di bawah ni.
.post blockquote {
background: url(URL BACKGROUND ANDA) ;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px dashed #000000;
margin:1em 20px;
}
4. Dah siap ! Preview and kalau hasil memuaskan just save.

Selamat mencuba ! ♥ 



UPDATE !

Ok, ramai cakap diorang tak jumpa code kat step 2 tu. Actually, korang just paste code di bawah ni kat kotak find
.post blockquote {
Lepas tu highlight kan keseluruhan code di step 2 dan gantikan dengan code step 3 tu. Cuba try balik. Boleh tak ?

9 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

shima said... REPLY

ala huda,tak boleh pon.i nyer tade code nie ;
.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

tak jumpe.:(

aReYOu paGess said... REPLY

tak jumpe pun code tue.. :(

Mya Amira said... REPLY

Oh, thx wat tutorial ni.. :)
but nape tak jd eh 2-3 kali i try.. :p

atiqah said... REPLY

oh kak hud yang ku sayang!
mcm mana ni kak..
url tu nk letak kot ape?
kod html or BB code???

dua dua try tak jadi..huhu..
sedey giler....try buat mende ni dri pukul 2 lebih smpai lah 4 lebih pg...
ta dpt dpt...

huhuhu.. T_T

help me kaka sayang!

atiqah said... REPLY

ohhh..if kita nak guna gambar yang kite da edit macam mana eh??

contohnya mcm tiqa da edit gmbar tu bagi pudar sikit, and then upload kt flickr..
tp kt flickr ada code html and BB code aje...
memang ta boleh eh??

Bazilah said... REPLY

thanks for this huda :D

nadiah izahar said... REPLY

code yang di cari itw saya tak jumpe, mcm mane?

E!ra said... REPLY

akq sori tnya ag .. npe erk code y number dua tu tak ada pon ?

s.y.a.s.y.a said... REPLY

nk tnya,asl saya try step no 2 tak boleh eh ? prob dgn ape eh agx2 nye ? n how to solve ? =.=

Post a Comment

Next Previous Home