Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Friday, June 18, 2010

telatah para bloggers. anda suka atau tidak?

Senarai ni I yang buat. So ini just based on my feeling, opinion and experience. Just nak share with you guys. And hope it can help the beginner. New born baby in blogging :)


Apa yang orang suka.
1. Orang suka kalau anda buat entri yang berinformasi. Contoh macam cara nak buat menu tab. Tips naik kan trafic. Tak apa kalau dah ramai yang buat pun, anda buat je. Sebab kadang-kadang, orang terjumpa blog anda dulu daripada yang lain.


2. Orang suka baca entri tentang kehidupan, hanya jika ada gambar-gambar yang menarik.


3. Orang lebih suka baca entri pasal kehidupan jika owner blog tu sangat come, sebab gambar-gambar yang dia letak akan jadi sangat attractive.


4. Orang suka kalau owner blog tu friendly. Reply semua comment yang di beri. Baru la rasa macam jasa kita comment di blog dia di hargai :)


5. Orang suka kalau anda buat contest. Siapa tak nak menang hadiah babe. Ada rezeki nanti, I buat contest siapa boleh buat muka paling hodoh. Hahahaha :P


Apa yang orang tidak suka
1. Orang tak suka kalau blog anda ada auto play music playlist. Ini rasa nya ramai bloggers yang tak suka dan anti. Sebab macam I cakap dulu la, nanti kalau bukak 5 blog sekaligus, lagu bergaduh-gaduh.


2. Orang jarang comment entry yang penuh dengan makian terhadap orang lain. Kecuali kalau orang tu bagi link dan siap tayang lagi gambar musuh dia tu kat blog. Haha


3. Jika anda hanya lah blogger biasa dan kurang famous, jarang orang nak comment entry yang berkisarkan kehidupan seharian anda. Ni dari pengalaman I la. Masa I baru-baru buat blog, I selalu cerita pasal apa terjadi hari ni, apa yang I buat. And seriously, zero comments. Hehe. Bila dah meningkat sikit baru ada orang comment. Tu pun dalam satu dua comment sahaja.


4. Orang tak suka kalau blog anda penuh dengan widget. Semak dan tak teratur. Lepas tu lambat nak load. Fikir-fikir kan la orang yang guna wifi dan broadband tu, kesian diorang hehe


5. Sesetengah orang tak suka disqus comment. Lambat load !


6. Sesetengah orang juga tak gemar baca blog yang sekejap tulis huruf besar, sekejap huruf kecik. Takpun yang guna short form macam type message


So, baiki gaya penulisan anda. Jadikan blog anda friendly user. Pesanan ini for you guys and me too. Sama-sama la kita berblogging. Dari bujan sampai jadi nenek ok ! Hehe :)



19 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

dianna said... REPLY

saya macam setuju 100% jer. hehe kadang2 kalau kite bukak blog tbe2 ade auto play music yang xde button stop or pause tu. hissh lagi2 kalau lagu xbest terus tekan x jer. hehe

sureen chew said... REPLY

wow! very good information~ :) thanks a lot dear! :)I will always bear in mind with all this useful opinions :)

hudhud said... REPLY

@dianna haha taw xpela. yg lmbt load pun i trs pangkah :P

hudhud said... REPLY

@sureen chew hehe ur welcome babe :)

sherah said... REPLY

hahaha suka betol aku entry baru nih. eh babe can i suggest something
susah nak comment macam nih.tenet aku da la lombab.haha y dont u change it to pop out comment.
senang i selalu nak cment entry u :)

hudhud said... REPLY

@sherah hehe boleh tu boleh tp bukan if buat cmni boleh up kan traffic ke? dulu cm pernah baca. :)

timhar said... REPLY

info berguna dari hudhud blogger berpengalaman..
saya stuju sgt2 pasal lagu bergaduh2 tuh hihihi lawak2.. pasal widget.. kesian kat broadband aku hahaahha cepat ja sampai qouta..huhuhu

hudhud said... REPLY

@timhar erk. mana ada berpengalaman la. i biasa2 je hehe. haha tu la psl nya. semak kdg2 tgk

wawan said... REPLY

memang setuju sangat lah! =)

chocolate said... REPLY

Good info and tips darling!
:)

Huda Luna said... REPLY

saya pemalas reply komen =.="
sebab tenet selow
tapi saya komen kat orang lain
kire ok kot?

zack zukhairi tak reply pun komen tp ramai yg dtg
huhu

hara mz said... REPLY

thanks for da info ye.
mmg baek dn sgt dihargai:D

fndrocka said... REPLY

autoplay memg bikin panas..hoho.

bab tak reply komen aku tak kisah..sebab kekadang blogger hnya reply pada soalan saja.

and seriously..paras rupa memainkan peranan jugak...kalau kat side bar byk gambar comel..memg org suka jenguk2 blog.perempuan ada advantage dalam hal ni

Terbaru : Dilemma Wanita Gorjes

hudhud said... REPLY

@wawan hehe thanks :)

hudhud said... REPLY

@chocolate thx babe :) ikut pengalaman je ni

hudhud said... REPLY

@Huda Luna ok je. hehe. blog dia berinformasi mungkin :)

hudhud said... REPLY

@hara mz ur welcome :) nak taw byk lg blh baca blog otai2 :)

hudhud said... REPLY

@fndrocka paras rupa sgt memainkan peranan kot. kalau blog kita byk gmbr best lg org suka :D

papankenyataan said... REPLY

nice article..

bgs utk beginner cm saye nie...hehe

Post a Comment

Next Previous Home