Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Monday, June 28, 2010

tutorial blockquote berwarna.

Ini pun ada orang request. Maka I buat lah ye :)


1. As usual, Dashboard > Design > Edit HTML dan click pada Expand Widget Templates


2. Kemudian tekan pada Ctrl + F secara serentak. Copy dan paste code ini di ruangan find ;
.post blockquote { 
margin:1em 20px;
}


3. Highlight kan code dia langkah kedua tadi, dan paste kan code ini pula ;
.post blockquote {
background: #FFCC99;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
padding: 6px;
Border: 1px solid #ff0d62;
margin:1em 20px;
}


4. Ok, kalau kita nak tukar color background dia, boleh tukar dengan cara seperti di bawah ini. Lihat pada code di langkah 3.
background: #FFCC99; (code ini untuk background.Macam I punya color oren kan?Boleh tukar ye mengikut warna kesukaan anda. Code color sila dapatkan di sini.
5. Kalau dah puas hati, just save. Then kotak ini akan terpapar jika anda buat blockquote pada entry anda. Selamat mencuba :) 


p/s : Thanks Liyana sebab ajar I ni, dulu :)


sedapnyaa. T______T


UPDATE !
Kalau nak pilih ayat yang kita nak blockquote tu, just highlight kan ayat yang kita pilih tu then click butang quote, sebelah button bullet list di edit post ok :)

21 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

(o.0") said... REPLY

ohoo. thanks! ngee~ aritu tny org laen tp die ta nak share. uhuk. thank you lah ajar kan!

(o.0") said... REPLY

ohh tapi cmne kite nak pilih certain word yg nk taruk dlm box tu? adeh. cetek sgt ilmu di dada.

Lean said... REPLY

Dropping by ere. =). Smiles

I n n z said... REPLY

nakkk slurpee .
err. tuh slurpee ke ??

suhaisweet said... REPLY

Nice...i got latest too, kinda real Good Idea

hudhud said... REPLY

@(o.0") knp i tk dapat pergi ur blog T____T . dah di update tu :)

hudhud said... REPLY

@I n n z lebih kurang slurpee la hehe

hudhud said... REPLY

@Lean thanks :)

hudhud said... REPLY

@suhaisweet thanks :)

** a i l y ** said... REPLY

blockquote cantik. i pun suka :) i dulu pun belajar dengan liyanaa hehe

(o.0") said... REPLY

ohh. here here My Blog ;))

okeh. got it! thanks once again. ngee~

E L L A said... REPLY

nak eskem ~ nak donut ~ nk sume ~ hehek, besh lah info ni, tanx ;)

cik tomyam said... REPLY

tx huda. byk membantu. sob2

hudhud said... REPLY

@** a i l y ** hehe sifu tu :P

hudhud said... REPLY

@(o.0") no biggie :D

hudhud said... REPLY

@E L L A hahaah ambik2 no big deal babe :)

hudhud said... REPLY

@cik tomyam ala sharing is caring whatt
hehe

edaolala said... REPLY

beb, i try buat ! hahaha. comel je ! thanks btw :)

teha said... REPLY

dh buat mcm kt blog liyana ajar tp box u x keluar..npe ek??

Anonymous said... REPLY

I would like to exchange links with your site hudhudpunyablog.blogspot.com
Is this possible?

s.y.a.s.y.a said... REPLY

kenapa saya cari step 2 tu xde pon .sbb ape ek ?sedih :(

Post a Comment

Next Previous Home