Notes

1. I don't do tutorials anymore.

2. I rarely update my blog due to my health condition.

Thanks for your concern :)

Saturday, July 10, 2010

Apa itu buffered earnings? (for the beginner)

Hello peeps. Hari ni I nak cerita pasal buffered earnings. Banyak yang bertanya mengenai Nuffnang dan buffered earning ni. Especially the beginner. Orang yang baru nak berjinak-jinak dengan Nuffnang.


So what is buffered earnings?
-Mengikut pihak Nuff, BE (buffered earnings) adalah ;
  • satu jenis iklan di mana bloggers di bayar mengikut unique impression yang dibeli oleh advertiser.
  • di update secara harian
  • apabila BE sudah tamat tempoh, ia akan menjadi metered earning dan nilai nya akan di masuk kan ke dalam pendapatan semasa (current earnings)
  • pihak advertiser akan memilih blog yang mereka pilih untuk mengiklan kan produk mereka berdasarkan demografik pembaca blog anda, desirability of ad units, membership exclusivity & your writing style.
  • new blogger biasanya jarang diberi BE sebab pihak pengiklan kurang keyakinan akan blog mereka. To make it simple, anda tahu kan orang business. Mesti la mereka nak promote their products on a right place. 
Ok, mari kita cerita lebih sikit. Ini mengikut kefahaman I la kan.
- BE ni adalah jenis iklan yang tidak bergantung kepada click on ads untuk menaik kan earning nya. Tetapi bergantung pada jumlah unique visitor anda.

Mengikut pendapat yang I dapat dari SUTERA BLOGGER,
- kan awal tadi I cakap BE tidak bergantung pada click. Tetap jika ada orang click pada iklan BE tersebut, maka ia adalah bonus CTR

contoh seperti ini. nampak CTR BONUS tu? Itu lah yang I maksudkan.

Bagi I, cara termudah untuk dapat kan BE adalah dengan;

1. Isi survey di Nuffnang dengan baik. Kalau boleh macam esei pun takpe. Ni anda nak yakin kan pihak pengiklan ni macam mana nak iklan kan produk mereka di blog anda. Student business mesti tahu benda ni very well kan.


2. Make sure anda letak kan ad unit di ketiga-tiga tempat dengan betul. Ini penting sebab kalau anda letak kan ad unit tu kat bawah sekali, readers terpaksa scroll sampai bawah untuk lihat iklan tu. And you ingat ada orang nak scroll sampai bawah? Memang tak la kan. Yakin kan pihak advertiser yang blog anda sangat bagus untuk mereka iklan kan produk mereka.

Lastly, apa yang I tahu ni sikit je. BE I pun bukan nya banyak and I'm trying very hard to get it. Bila anda dah dapat BE, apa yang penting adalah maintain dan naik kan traffic blog anda. Banyak kan blogwalking. 

Semoga kita sama-sama dapat buffered earning dengan banyak. He he

P/S : Credit to Nuffnang & Sutera Blogger  :)

13 orang rasa saya gemuk tapi hot. aww:

@yuE said... REPLY

hoho...bagus2...aku baru paham kot...padahal dah lama letak menatam tu kat blog...hehehe

sherah said... REPLY

hoihh aku baru post ke konfiusan aku pasal jadahh nih haha thank hudaaa sayamm hehe

Syira ITIK KEJ♥M said... REPLY

perkongsian yg sangat bagus. oh, yg CTR BONUS tu hasil drp org klik ke? i ingatkan jumlah duit yg kita dapat dalam sehari tu. -_-'

oh, dan satu lagi, yg pihak advertise pilih blog tu, maksudnya dia tengok n bace blog kite ke? (ok sori soklan macam bangang)

:) :)

thanks! nice entry

Yana KenJa said... REPLY

huhu..dpt BE tym2 nga sibuk cam skrg susa la nk wat BW slalu...errr..lau la i ley suro u yg BW utk i kn senang..hahaaa

Wan Ahmad Nabil said... REPLY

ohhh okay faham faham. agak paham jugak entry ni huda. lagi banyak soklan mau tanya. hehehe. tapi satu satu lah.
macam mana huda boleh dapat campaign segala bagai tuh. si company tuh deal ke apa ke ?

♥ shag ♥ said... REPLY

pergh. nmpk nye aku tak kan merasa lah kot BE ni =.="

Azura Ani Salaim said... REPLY

wow, thanks untuk infonya, huhuhu!

JAMALUDDIN ABU BAKAR said... REPLY

Jalan2...thanks for the info

BeaN MorENo said... REPLY

Thanks for the link ya..hopefully you'll success in blogging...

Aind Biebs said... REPLY

minx kebenaran share entry nie k!

nur chahaya abadiey said... REPLY

thankzz..sy bru dpt BE..So..meh jemput ramaikan blog sye..hehehe...salam eidulfitri..thankz for information yg baek...

daimpressive said... REPLY

salam ziarah

suaraserak.blogspot.com

Serak Itu Suatu Abstrak. Nampak Nyata. Boleh Dirasa. Kedengaran Ada. Tapi Fizikalnya Tiada.

Hazwani Hamzah said... REPLY

oh baru paham. seb bek google jumpa blog nih, hihi

Post a Comment

Next Previous Home